Vitaminer och mineraler
|

Mat för en frisk kropp

Hur ska man veta vad som är bra kost, det finns ju så mycket information att tillgå där en del säger si och andra så. Det som i alla fall är gemensamt för alla är att det vi äter och dricker blir till bränsle för vår kroppsfunktion.

Om vi nu bryter ner det lite och ser till själva processen som sker i kroppen så kan man konstatera att det krävs två faktorer för att kroppen ska kunna förbränna och tillgodogöra sig den föda vi äter. Det krävs luft och värme för denna process vilken kan delas upp i fyra steg, 1 Matsmältning, 2 Upptagning, 3 Utsöndring och 4 Oxidation.

Om någon av dessa processer inte fungerar som den ska blir kroppen lidande. Utifrån det här perspektivet blir det lätt att förstå vikten av att bara äta sådan mat som helt och hållet kan smältas i magen för att sedan omvandlas till kemikalier i levern vilket gör att tarmarna kan absorbera näringsämnen och till sist elimineras av tjocktarmen. När denna matsmältningsprocess fungerar som den ska sker en oxidation genom hud och lungor på ett sunt och tillfredsställande sätt.

Magen är centrum för matsmältningen på vänster sida av kroppen och levern är det stora organet för kemiska processer beläget på höger sida. De är alltså förutsättning för att matsmältningen ska kunna genomföras från början till slut på ett harmoniskt sätt. Maten bryts ner till beståndsdelar som kroppen kan ta upp och omvandla till material för kroppens funktion och uppbyggnad.

Men när det finns en ständig överbelastning med för mycket och för fet mat uppstår en obalans mellan de två polaritetsfunktioner vilket skapar oreda i kroppen. I sådana fall är det första steget att rensa och återställa de viktiga delarna i matsmältningssystemet, mage/tarm och lever, för att kroppen ska få en chans att rätta till sig i sin kemi på naturlig väg. När vi väljer kost behöver vi göra det utifrån kroppens verkliga behov och hitta de naturliga livsmedel som innehåller alla de enzymer, vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Om vi vill bli friska och värna om kroppen kan vi inte bara följa lusten att tillfredsställa aptiten genom gamla vanor som inte gynnar hälsan.

För att forma ett starkt och hälsosamt system behöver vi se till kroppens verkliga behov genom att använda livsmedel som innehåller de enzymer, vitaminer och mineraler som den behöver för att underhålla vävnader och nerver samt ersätta mineraler som förbrukas genom dagligt slitage och kroppens oxidationsprocess. När vi väljer naturliga frukter, grönsaker, nötter och spannmål av god kvalitet får kroppen bra förutsättningar att bygga en sund balans. Naturen erbjuder oss den bästa källan till byggstenar med en mängd näringsämnen väl behållna innanför ett skal som bevarar dem i sin fulla kraft på ett finurligt sätt. Så det bästa är att använda sig av färsk frukt och råa grönsaker. Vill man ytterligare förstärka upptaget av grönsakerna kan man göra en dressing med antingen mandelolja, olivolja, sesamolja eller liknande och en skvätt citron/limejuice samt vitlök. Använd alltid färskpressad citron eller lime eftersom den snabbt förlorar sina viktiga vitaminer när de kommer i kontakt med syre. De ändrar också sitt kemiska värde och har en tendens att bli sura. De hel- eller halvfabrikat som finns i kyl- och frysdiskar kan inte innehålla speciellt mycket näring för att bygga en frisk kropp, man kan även tänka tanken än längre till alla lunchbufféer m.m. där maten har lagats en tid i förväg.

Det går att enkelt utvinna enzymer, vitaminer och mineraler ur vanliga spannmål eller baljväxter genom att grodda dem. Sådant som är lätt alfaalfafrö, linser, mungbönor och solrosfrö. Det går också bra med övriga bönor, ärtor, hirs, korn, vete, råg m.m.
Undantag är tomat och potatis vilka inte är ätbara som groddar.

När du groddar får du tillgång till de livselement och proteiner du behöver utan att behöva tillaga dem. Så enkelt att bara lägga till en mängd av valfri sort groddar på tallriken och direkt ökar mängden av livsviktiga näringsämnen. Dessa skulle till stor del gå förlorade vid tillagning.

Här är några länkar till informativa webbsidor om groddar och hur man groddar:

Här är länk till webbsida där man kan köpa tillbehör för att grodda hemma:

Inspiration och källor till det mesta av informationen kommer från Dr. Stones bok ”Health Building”. Nutrition utgör en av grundpelarna i Polaritetsterapin och är mycket viktigt för att bygga och underhålla en sund och frisk kropp.

Läs också Sund Livsstil blogg: Ett liv utan läkemedel, är det möjligt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *